Zinek, další prvek, který je pro lidský organismus nezbytný. Patří do skupiny „mikronutrientů“ a protože se jeho doporučená denní dávka pohybuje v desítkách miligramů denně, konkrétně 10 – 15mg, již nespadá do kategorie „minerálních látek“, ale do „stopových prvků“ (stejně jako železo, jód, selen, fluor, hliník, měď, mangan, kobalt a chróm). Na druhou stranu, jeho zásoba v těle se pohybuje v rozmezí 1,5 – 2,5g, nejvíce je ho obsaženo v pojivových tkáních, ve svalech, v oční rohovce a sítnici, ve slinivce břišní a prostatě. Zvýšené množství (až 20mg) přijímané stravou se doporučuje u dospívajících osob, těhotných a kojících žen a u mužů obecně.
Role zinku v lidském těle:
- považuje se za silný antioxidant – v organismu eliminuje nebezpečné volné radikály
- je důležitý pro imunitní funkce – ovlivňuje růst tkání a podporuje hojení ran
- účastní se metabolismu (= látkové přeměny) tuků, sacharidů a bílkovin, energetického metabolismu (= přeměny živin na energii)
- posiluje buněčné membrány
- je součástí bílkovin a enzymů, které navyšují aktivitu genů
- podílí se na tvorbě inzulínu (= hormon produkovaný slinivkou břišní, který má za úkol snižovat hladinu krevního cukru)
- je nezbytný pro fungování mužských pohlavních orgánů, jelikož se podílí na tvorbě testosteronu a spermií
- podporuje růst a kvalitu vlasů, nehtů a kůže
Nadbytek
Při dlouhodobě užívaných dávkách zinku, myšleno formou potravinových doplňků, může docházet k negativnímu ovlivnění vstřebávání mědi – dalšího ze stopových prvků. Proto je nejefektivnější využívat zinek především prostřednictvím pestré smíšené stravy. Při předávkování zinkem – užívání dávek okolo 100mg denně, hrozí závratě, nevolnost, zvracení a průjem.
Nedostatek
Jak již bylo zmíněno, i zinek je pro nás prvek nepostradatelný a proto jeho déletrvající nedostatečný příjem může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace v podobě omezeného růstu, poruch imunity, zhoršeného hojení ran, špatné funkce pohlavních orgánů, poškození kůže, lámání nehtů nebo vypadávání vlasů.
Potravinové zdroje
Přirozenými potravinovými zdroji zinku jsou ústřice, mořské plody, polotvrdé a tvrdé sýry, vejce, zelená listová zelenina, zelí, ořechy, kakao, vnitřnosti, maso. Je obsažen i v obilovinách (otrubách, klíčkách, vločkách…), ale z těch je méně využitelný kvůli obsahu fytátů a vlákniny. Jeho celková vstřebatelnost ze smíšené stravy činí kolem 15 – 40%.
Přehled orientačního množství zinku na 100g potraviny | |
Potravina (100g) | Množství zinku (v mg) |
Ústřice | 78 |
Dýňová semínka | 10 |
Hovězí plec bez kosti pečená | 9,0 |
Hovězí kýta pečená | 7,3 |
Kakaový prášek | 7,0 |
Vaječný žloutek | 5,0 |
Hovězí kýta syrová | 4,3 |
Hovězí játra | 4,0 |
Sója | 3,6 |
Špalda | 3,5 |
Sýr eidam 30% tuku v sušině | 3,45 |
Špaldový bulgur | 3,4 |
Hovězí svíčková syrová | 3,2 |
Čočka | 3,2 |
Hrách | 2,9 |
Pohanka | 2,15 |
Vepřová kýta bez kosti syrová | 2,02 |
Pšenično-žitný chléb | 1,2 |
Rýže natural vařená | 1,0 |
Sójový rohlík | 0,9 |
Nízkotučný jemný tvaroh | 0,62 |
Bílý jogurt 3,5% tuku | 0,46 |
Mléko polotučné | 0,32 |
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.