fbpx

Zinek v potravinách

Zinek, další prvek, který je pro lidský organismus nezbytný. Patří do skupiny „mikronutrientů“ a protože se jeho doporučená denní dávka pohybuje v desítkách miligramů denně, konkrétně 10 – 15mg, již nespadá do kategorie „minerálních látek“, ale do „stopových prvků“ (stejně jako železo, jód, selen, fluor, hliník, měď, mangan, kobalt a chróm). Na druhou stranu, jeho zásoba v těle se pohybuje v rozmezí 1,5 – 2,5g, nejvíce je ho obsaženo v pojivových tkáních, ve svalech, v oční rohovce a sítnici, ve slinivce břišní a prostatě. Zvýšené množství (až 20mg) přijímané stravou se doporučuje u dospívajících osob, těhotných a kojících žen a u mužů obecně.

Role zinku v lidském těle:

  • považuje se za silný antioxidant – v organismu eliminuje nebezpečné volné radikály
  • je důležitý pro imunitní funkce – ovlivňuje růst tkání a podporuje hojení ran
  • účastní se metabolismu (= látkové přeměny) tuků, sacharidů a bílkovin, energetického metabolismu (= přeměny živin na energii)
  • posiluje buněčné membrány
  • je součástí bílkovin a enzymů, které navyšují aktivitu genů
  • podílí se na tvorbě inzulínu (= hormon produkovaný slinivkou břišní, který má za úkol snižovat hladinu krevního cukru)
  • je nezbytný pro fungování mužských pohlavních orgánů, jelikož se podílí na tvorbě testosteronu a spermií
  • podporuje růst a kvalitu vlasů, nehtů a kůže

Nadbytek

Při dlouhodobě užívaných dávkách zinku, myšleno formou potravinových doplňků, může docházet k negativnímu ovlivnění vstřebávání mědi – dalšího ze stopových prvků. Proto je nejefektivnější využívat zinek především prostřednictvím pestré smíšené stravy. Při předávkování zinkem – užívání dávek okolo 100mg denně, hrozí závratě, nevolnost, zvracení a průjem.

Nedostatek

Jak již bylo zmíněno, i zinek je pro nás prvek nepostradatelný a proto jeho déletrvající nedostatečný příjem může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace v podobě omezeného růstu, poruch imunity, zhoršeného hojení ran, špatné funkce pohlavních orgánů, poškození kůže, lámání nehtů nebo vypadávání vlasů.

Potravinové zdroje

Přirozenými potravinovými zdroji zinku jsou ústřice, mořské plody, polotvrdé a tvrdé sýry, vejce, zelená listová zelenina, zelí, ořechy, kakao, vnitřnosti, maso. Je obsažen i v obilovinách (otrubách, klíčkách, vločkách…), ale z těch je méně využitelný kvůli obsahu fytátů a vlákniny. Jeho celková vstřebatelnost ze smíšené stravy činí kolem 15 – 40%.

Přehled orientačního množství zinku na 100g potraviny
Potravina (100g) Množství zinku (v mg)
Ústřice 78
Dýňová semínka 10
Hovězí plec bez kosti pečená 9,0
Hovězí kýta pečená 7,3
Kakaový prášek 7,0
Vaječný žloutek 5,0
Hovězí kýta syrová 4,3
Hovězí játra 4,0
Sója 3,6
Špalda 3,5
Sýr eidam 30% tuku v sušině 3,45
Špaldový bulgur 3,4
Hovězí svíčková syrová 3,2
Čočka 3,2
Hrách 2,9
Pohanka 2,15
Vepřová kýta bez kosti syrová 2,02
Pšenično-žitný chléb 1,2
Rýže natural vařená 1,0
Sójový rohlík 0,9
Nízkotučný jemný tvaroh 0,62
Bílý jogurt 3,5% tuku 0,46
Mléko polotučné 0,32

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

author
Od ZjisteteCoJite.cz
Nejnovější články

© 2019 ZjisteteCoJite.cz