Železo patří do skupiny, která je označována jako „mikronutrienty“. Tyto prvky tvoří v těle méně než 0,005% tělesné hmotnosti a jejich příjem se pohybuje pouze okolo několik miligramů denně. Železo je prvkem pro lidský organismus zcela nezbytným, neboť jeho hlavním úkolem je transport kyslíku.
Role železa v lidském těle:
- účast na přenosu kyslíku
- je součástí krevního barviva (hemoglobinu), červených krvinek (erytrocytů) a svalů (myoglobinu)
Denní dávka příjmu železa je doporučená okolo 10-15 mg denně. Obecně vzato vyšší příjem se doporučuje u dětí, těhotných a kojících žen a v podstatě u žen jako takových celkově z důvodu menstruace, kdy ženy v tomto období mohou ztratit až 20 mg železa.
Nadbytek
Nadbytek železa z potravinových zdrojů není obvyklý, avšak nadhodnocený příjem prostřednictvím potravinových doplňků může mít za následek zhoršené využití zinku nebo může být rizikovým faktorem aterosklerózy (= kornatění tepen).
Nedostatek
„Sideropenická anémie“ je stav, kdy v organismu přetrvává nedostatek železa, a to především při krevních ztrátách (při krvácení různého původu). Tato forma anémie se projevuje únavou, bledostí, sníženou fyzickou a psychickou výkonností. Nedostatkem železa mohou být ohroženi i lidé s celiakií, případně osoby vyznávající některé alternativní výživové směry (například veganství), ale pouze v případě nedostatečně složeného a vyváženého jídelníčku.
Potravinové zdroje
Nejlepší vstřebatelnost tohoto mikroprvku v lidském těle má železo, které je obsaženo v potravinách živočišného původu (tedy z vnitřností, masa, vajec). Železo je zde v tzv. dvojmocné formě, která je lépe vstřebatelná, než forma trojmocná obsažená v potravinách rostlinného původu. Vstřebatelnost se také zvyšuje díky přítomnosti kyselin v organismu – kyseliny chlorovodíkové a díky příjmu vitamínu C. Naopak některé léky, které regulují pH žaludku, mohou vstřebávání železa snižovat. Snížení vstřebatelnosti železa může také způsobit přemíra vlákniny ve stravě (DDD vlákniny = 30g), taktéž pak šťavelany a fytáty, což jsou látky obsažené v rostlinách a zelenině. Nejvíce železa obecně přijímáme z obilných výrobků (cereálií, vloček, mouk), masa, sušeného ovoce a zeleniny. Podrobnější informace o množství železa v následující tabulce:
Přehled orientačního množství železa na 100g potraviny | |
Potravina (100g) | Množství železa (v mg) |
Vepřová játra | 15,0 |
Srdce vepřové | 13,8 |
Kvalitní hořká čokoláda | 11,9 |
Mák | 8,8 |
Sója | 8,7 |
Ledvinky vepřové | 7,2 |
Paštika lahůdková | 6,4 |
Ořechy lískové | 5,8 |
Ovesné vločky | 4,4 |
Telecí kýta | 4,3 |
Vepřová kýta | 3,1 |
Hovězí plec bez kosti | 2,3 |
Špenát | 2,1 |
Hovězí zadní | 1,7 |
Vejce | 1,7 |
Tofu | 1,9 |
Sušené fíky | 2,0 |
Rozinky | 1,9 |
Růžičková kapusta | 1,1 |
Sardinky v oleji | 0,9 |
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.