Vitamín E (tokoferol) je dalším zástupcem vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). To znamená, že určitá dávka tuků je významná pro jeho vstřebávání. Vitamín E je v podstatě soubor látek, kdy tokoferoly známe ve čtyřech podobách – alfa, beta, gama a delta, z nichž nejúčinnější a nejvyužívanější je alfa tokoferol. Jejich hlavní vlastností je funkce antioxidantů, zabraňují poškození organismu volnými radikály a nežádoucí oxidací.
Role vitamínu E v lidském těle:
- má významné antioxidační účinky (chrání buněčné membrány před oxidací, která je hlavním důvodem jejich stárnutí)
- má potencionální protinádorové účinky
- podporuje růst
- má vliv na reprodukční funkce
- podílí se i na prevenci aterosklerózy a snížení rizika kardiovaskulárních chorob
Denní doporučená dávka je stanovená na 8 – 20 mg, průměrně okolo 15 mg. Potřeba vitamínu E se zvyšuje při nadměrném vystavení se kyslíku (například v kyslíkových stanech). Vitamín E se příležitostně využívá i jako terapeutický prostředek při neschopnosti žen otěhotnět nebo při stavech nedostatečného vstřebávání tohoto vitamínu.
Nadbytek
U vitamínu E se neprokázala toxicita jako u vitamínu A či D a to i přesto, že vitamín E se jako další vitamíny rozpustné v tucích mohou v těle ukládat do zásoby. U citlivých osob se mohou dávky nad 3g denně projevit vyrážkou, nechutenstvím, nevolností, průjmy, bolestmi hlavy či únavou.
Nedostatek
Při případném déletrvajícím nedostatečném příjmu ze stravy může být člověk ohrožen anémií z důvodu zkrácené doby přežívání červených krvinek, které mají obvyklou životnost kolem 90-120 dní. Nedostatek může mít také za následek poruchy plodnosti, sníženou ochranu organismu před volnými radikály a sníženou prevenci před srdečně-cévními chorobami.
Potravinové zdroje
Tokoferol se přirozeně vyskytuje v rostlinných olejích, obilných klíčkách, ořechách a semínkách, vnitřnostech, obilovinách, vejcích a mléce. Některé potraviny se o vitamín E i obohacují (= fortifikují) – rostlinné oleje, máslo, cereálie…
Přehled orientačního množství vitamínu E na 100g potraviny | |
Potravina (100g) | Množství vitamínu E (v mg) |
Slunečnicový olej | 95 |
Sójový olej | 70 |
Slunečnicová semínka | 37 |
Pšeničné klíčky | 27 |
Lískové ořechy | 25 |
Mandle | 20 |
Sójové boby | 13 |
Hrách | 8 |
Fazole | 4 |
Avokádo | 3,2 |
Paprika | 3 |
Máslo | 2,2 |
Špenát | 2 |
Vejce | 1,6 |
Rajčata | 1,2 |
Černý rybíz | 1 |
Játra | 0,7 |
Rozinky | 0,7 |
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.