fbpx

Vitamín D v potravinách

Vitamín D (kalciferol) taktéž řadíme do skupinky vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). Dávka tuků je tedy významná pro jeho vstřebávání. Ovšem vitamín D není typickým vitamínem, který přijímáme pouze prostřednictvím stravy. Naopak jde o skupinu steroidních látek (někdy je zahrnován i mezi hormony), kdy většinu tohoto vitamínu si dokáže naše tělo vytvořit na základě biochemické přeměny díky slunečnímu záření. Právě dopadem slunečního UV záření na kůži začíná proces „výroby“ tohoto vitamínu z jeho provitamínu dehydrocholesterolu (tj. derivát cholesterolu). Dalším spolupůsobícím orgánem jsou játra a nakonec i ledviny. Tímto procesem vzniká asi 90% celkového množství vitamínu D v organismu (= vitamín D3). Strava jej přináší formou provitaminu D a z něj vzniká jen asi 10% vitamínu D (= vitamín D2). Vitamín D2 ze stravy a vitamín D3 syntetizovaný z UV záření mají v těle ale stejné role a působí zcela totožně.

Role vitamínu D v lidském těle:

  • je důležitý pro růst a zdravý vývoj kostí
  • je účinnou prevencí před „rachitidou – křivicí“ – onemocněním, které vzniká u dětí z nedostatku vitamínu D a projevuje se závažnou deformací kostí (měknutím), kdy dochází k hroucení pohybového aparátu
  • měknutí kostí u dospělých (osteomalacie) vzniká spíše z poruchy metabolismu vitamínu D a při poruchách jeho vstřebávání
  • současně je i prevencí osteoporózy (= řídnutí kostí)
  • působí protinádorově, má pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a je jeden z faktorů obrany před infekcemi
  • podporuje a udržuje vyrovnanou hladinu vápníku v organismu (vstřebávání + jeho transport)

A jak je tomu při používání opalovacích krémů s UV filtry?

Je pravda, že opalovací krémy zabraňují tvorbě vitamínu D přes kůži. Je ale také důležité zmínit, že pro denní potřebnou dávku stačí vystavit kůži záření ze slunce jen několik jednotek minut denně. Neznamená to tedy, že bychom měli přestat používat krémy na opalování. Na druhou stranu to taktéž neznamená, že se budeme slunečnímu záření bez ochrany striktně vyhýbat. Vitamín D se dokáže v těle ukládat do tuku, odkud se postupně uvolňuje, můžeme ho čerpat tedy i z našich vlastních zásob. Zajímavostí je také to, že pro tvorbu vitamínu D je důležité záření UVB (cca 10% ze slunečního svitu), které je v našich podmínkách nejvyšší v létě mezi 10. a 16. hodinou. UVB záření taktéž nelze nahradit soláriem, protože všechny solária fungují na principu UVA záření.

Nadbytek

Doprovodným jevem při předávkování vitamínem D na základě jeho nadhodnocenému příjmu pomocí potravinových doplňků je zvýšená hladina vápníku v organismu, deprese, únava, zácpa, zmatenost, vyplavování vápníku z kostí a jeho ukládání v ledvinách, srdci a cévách. Ovšem nutné je říci, že nadbytek vitamínu D přijatého ze stravy nebo na základě nadměrného slunění prakticky nehrozí.

Nedostatek

Průměrná denní doporučená dávka je stanovená na 5 – 10µg. Nedostatkem mohou být více ohroženi vegani, lidé vyhýbající se sluneční expozici, starší či obézní lidé. U seniorů je to způsobeno hlavně jednotvárnou stravou a také nedostatkem pohybu na sluníčku. Ani malé děti do jednoho roku či osoby s nesnášenlivostí slunečního záření by neměli být slunci vystaveni, proto se v těchto případech přistupuje k suplementaci (doplnění vitamínu D nejčastěji formou kapek, např. kapky „Vigantol“). Jak již bylo výše zmíněno, nedostatek či poruchy metabolismu a vstřebávání vitamínu D mohou být rizikem pro křivici (rachitidu), měknutí kostí (osteomalacii), sníženou hladinu vápníku v těle, inklinaci k nádorovým onemocněním nebo ovlivnění imunitních funkcí organismu.

Potravinové zdroje

Pro účinek vitamínu D je důležitý příjem bílkovin a pro jeho vstřebatelnost ze stravy je zapotřebí příjem tuku. Nutno však podotknout, že vitamín D je obsažen právě v potravinách, které jsou na tuk bohaté. Jedná se především o rybí tuk a ryby, játra, žloutky, mléko, maso či máslo. V dnešní době se potraviny o vitamín D i obohacují (= fortifikují) například mléko, džusy, jogurty, cereálie či tuky (máslo, margaríny…).

Přehled orientačního množství vitamínu D na 100g potraviny
Potravina (100g) Množství vitamínu D (v µg)
Olej z tresčích jater 210
Sleď 19
Makrela 18
Losos 13
Sardinky v oleji 12
Pstruh 10,6
Tuňák 7,5
Margarín 7
Vejce 1,8
Sýr čedar 0,3

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

author
Od ZjisteteCoJite.cz
Nejnovější články

© 2019 ZjisteteCoJite.cz