Vitamín A (retinol) řadíme do skupiny vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). Pro dobré vstřebání těchto vitamínů je nutná přítomnost tuku přijatého stravou. Úspěšnost vstřebání je z 50-90% závislá právě na kvalitě tuku. Denní doporučená dávka pro vitamín A se pohybuje v rozmezí 800 – 1000 µg (tj. 0,8 – 1 mg).
Role vitamínu A (retinolu) v lidském těle:
- je nezbytný pro zrak, neboť je součástí rodopsinu – zrakový pigment potřebný k vidění
- v pozitivním slova smyslu ovlivňuje stav všech sliznic a kůže
- účastní se tvorby epitelových buněk (většina žláz v těle je tvořena epitelovou tkání – játra, slinivka,…)
- jeho přítomnost je zapotřebí i při růstu kostí a pro správnou funkci reprodukčního systému
- zlepšuje imunitní funkce, snižuje následky infekčních onemocněních
Vitamín A se nachází v potravinách živočišného původu. Jeho provitaminy (hlavním je tzv. beta-karoten) jsou obsaženy i v potravinách rostlinného původu, respektive v jejich pigmentech, které jsou součástí červené a žluté zeleniny a ovoce. Beta-karoten hraje svou důležitou roli jako antioxidant – podílí se na snižování výskytu rakoviny a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Taktéž slouží jako ochrana kůže při jejím vystavení slunečnímu záření a podporuje její zabarvení po expozici na slunci.
Nadbytek
Důležité upozornění pro příjem vitamínu A je spojené s jeho nadbytečným příjmem a to především při nadužívání formou potravinových doplňků. V nadbytku je tento vitamín toxický, může způsobovat bolesti hlavy, apatii, nevolnost a poškození kůže a jater. Jeho předávkování v době těhotenství je pak také teratogenní záležitostí, neboli může u plodu způsobovat vrozené vývojové vady. V případě nadbytku beta-karotenu může jeho případný nadbytek mít vliv na zežloutnutí kůže. Po snížení dávek beta-karotenu se barva kůže opět vrací do normálu.
Nedostatek
Šeroslepost je jednou ze známek nedostatečného příjmu vitamínu A, při dlouhotrvajícím nedostatku mohou vzniknout až nevratné změny způsobující slepotu nebo poruchy plodnosti.
Potravinové zdroje
Nejzásadnějším zdrojem vitamínu A jsou žloutky, rybí tuk, máslo, játra, mléko a mléčné výrobky. Karotenoidy (provitamíny vitamínu A) se pak nachází, jak již bylo řečeno, v červené a žluté zelenině a ovoci. Zeleninu, která vitamín A obsahuje, doporučuji přijímat spolu s tukem, aby se vitamín A vstřebal. Prakticky to vypadá tak, že si například zeleninový salát pokapete olejem či dušenou mrkev zjemníte lžičkou másla.
Přehled množství vitamínu A na 100g potraviny | |
Potravina (100g) | Množství vitamínu A (v µg) |
Rybí olej | od 19 000 |
Tresčí játra | od 9000 |
Hovězí játra | od 8 400 |
Mrkev | od 4500 |
Vepřová játra | od 4 300 |
Vařený špenát | od 4 300 |
Brokolice | od 2 500 |
Mango | od 1 100 |
Hlávkový salát | od 1 000 |
Tuňák | od 970 |
Treska | od 900 |
Meruňky | od 900 |
Máslo | od 800 |
Broskve | od 500 |
Rajčata | od 430 |
Hrách | od 250 |
Paprika | od 200 |
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.