Sůl v potravinách

Slaná chuť je jednou ze základních chutí člověka, vyžadujeme ji a slané potraviny nám obecně velmi chutnají. Sůl obsahuje sodík, prvek, který náš organismus nezbytně potřebuje pro stálost jeho vnitřního prostředí, avšak i zde platí – všeho moc škodí. Sodík a sůl přijímáme prostřednictví potravin a pokrmů. Doporučená denní dávka pro sůl je 5g denně, doporučení bychom však měli chápat spíše jako denní maximum. Toto množství zahrnuje sůl, kterou využíváme při solení pokrmů, ale i sůl, která je již v potravinách obsažená. Nadbytek soli není u české populace neobvyklý, ba naopak, Češi denně běžně přijímají 2-4x více soli, než je doporučená denní dávka. S tím jsou spojená rizika zvyšování krevního tlaku, onemocnění srdce a cév a v konečném důsledku i zvýšení úmrtnosti na srdečně-cévní choroby. Dlouhodobě vysoký příjem soli také přispívá k řídnutí kostí (osteoporóze), nádorům žaludku či tvorbě ledvinových kamenů.

Obsah soli v potravinách

Pokud sledujete etikety potravin, na každém obalu se v údajích o výživových hodnotách máte možnost dozvědět, kolik soli je obsaženo v potravině na 100g její hmotnosti. Údaj je to povinný a často bývá uveden jako poslední (po energetické hodnotě, obsahu bílkovin, tuků, sacharidů). Začnete-li se tedy o problematiku soli zajímat a budete-li množství soli sčítat, tak Vás může překvapit, že sníte-li například 100g (baleného) kmínového chleba (1g soli) namazaného polovinou balení žervé (0,5g soli) a obloženého 50g vepřové uzené šunky (1g soli), dostanete se rázem na 2,5g soli.

Nejvíce soli je v potravinách obsaženo v uzeninách a uzeném mase, sýrech, sójové omáčce a jiných dochucovadlech (maggi, worcesterové omáčce), nakládaných potravinách (olivách, konzervované zelenině), konzervovaných potravinách (konzervovaném mase, paštikách, rybích šprotech…), lahůdkářských výrobcích (pomazánkách, majonézových salátech…), slaných tyčinkách, krekrech, chipsech, ale také překvapivě i v pečivu, polévkách, instantních jídlech a pokrmech rychlého občerstvení.

Přestože je problematika soli velice důležitá pro náš organismus, většina z nás nesleduje, kolik soli ve skutečnosti denně přijme. Solením pokrmů přijmeme přibližně jednu třetinu celkové soli za den, zbylé množství se nám nasčítá ze samotného složení potravin. Pokud nechcete přímo měřit Váš příjem soli, můžete si alespoň osvojit několik tipů, jak si příjem soli udržovat na uzdě.

Doporučení pro snížení příjmu soli ve stravě

  • Sůl je návyková látka, proto vyřadíte-li či eliminujete-li výše zmíněné potraviny, a i v pokrmech budete postupně omezovat použití soli, je naprosto reálné, že budete mít neustále menší potřebu soli a slaných potravin.
  • V pokrmech využívejte co nejméně soli a koření s obsahem soli, naopak používejte bylinky, česnek, cibuli a výraznější druhy koření – pepř, chilli, kari, sladkou i pálivou papriku…
  • Omezte konzumaci pečiva (balené pečivo kupovat s max. obsahem soli do 1,2g soli na 100g, ale čím méně, tím lépe), uzenin a sýrů. Šunky preferujte dušené, sýry polotvrdé neuzené (goudu, eidam…) a čerstvé sýry (cottage, ricottu, syrovátkový sýr) a také mozzarellu. Nevhodné jsou pak sýry balkánského typu, tavené sýry, uzené sýry či sýry s plísní uvnitř i na povrchu.
  • Hodně soli obsahují i dochucovadla (maggi, worcesterová omáčka, sójová omáčka) a pak také různé dresinky, kečupy, hořčice a jiná dochucovadla. Pozor i na směsi koření se solí či se solí kyseliny glutamové (tzv. „glutamát sodný“ – E622), která je obvyklá v některých kořeních, instantních pokrmech nebo slaných krekrech.
  • Vyhněte se slaným oříškům, tyčinkám, chipsům a pečivu (trvanlivému i čerstvému) s viditelnou solí na povrchu (rohlíkům, preclíkům, krekrům atp.).
  • V neposlední řadě jsou hodně slané i konzervované a nakládané potraviny (kapary, olivy, sušená rajčata, rybí konzervy, nakládaná zelenina, rybí očka), paštiky, masové konzervy a průmyslově zpracované pomazánky a saláty.

Na výrobcích také hledejte značku „Vím, co jím“, která je udělována potravinám splňující kritéria i na obsah soli. Do nákupního košíku pak vkládejte především potraviny v čerstvé formě, které obsahují jen přirozeně se vyskytující sodík.

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

author
Od ZjisteteCoJite.cz
Nejnovější články

© 2019 ZjisteteCoJite.cz