fbpx

Rostlinná strava

Pokud bychom chtěli rozdělit suroviny a potraviny do dvou základních táborů, pak jistě začněme rozdělením stravy dle jejího původu – na  živočišnou a rostlinnou. Dle zásad racionálního způsobu stravování bychom měli konzumovat stravu smíšenou, jak tedy potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. Podle zastánců smíšeného typu stravování by byl optimální poměr příjmu energie a živin složen ze 70% rostlinné stravy a 30% živočišné stravy, pro jedince aktivnější pak 50% na 50%. Oproti tomu zastánci rostlinné stravy preferují potraviny a pokrmy ve výhradním zastoupením ku prospěchu stravy rostlinné.

Stoupenci rostlinné stravy nemusí být ale nutně vegany. Při veganství dochází k vyloučení veškerých živočišných produktů ze stravy – masa, masných výrobků, uzenin, ryb, mořských plodů, mléka, mléčných výrobků, vajec, sádla, másla… Příznivci tohoto stylu stravování přijímají pouze rostlinnou stravu, tedy obiloviny, pseudoobiloviny, ovoce, zeleninu, luštěniny, semena, ořechy, oleje, sójové výrobky. Jelikož veganství (odkaz na článek o veganství) není často jen o stravovacích odlišnostech od smíšené stravy, ale i o filozofii – o ochraně zvířat a žití v souladu s přírodou, proto někteří zastánci veganského stravování jsou i proti nošení koženého oblečení či užívání živočišné kosmetiky. Oproti tomu lidé, kteří inklinují k rostlinné stravě, někdy nezavrhnou ani občasný příjem potravin živočišného původu, to již však záleží na individuálním pojetí každého jedince tíhnoucího k této formě stravování.

Rostlinný typ stravování má svá specifika, například ta, že je bohatý na vlákninu, na vitamíny rozpustné ve vodě, na ochranné látky (antioxidanty, přírodní barviva…), mnohem nižší obsah nasycených mastných kyselin (pro zdraví méně prospěšné tuky) a naopak neobsahuje cholesterol. Převaha rostlinné stravy v jídelníčku je tedy příznivá pro naše zdraví, slouží k prevenci neinfekčních chorob, jako například obezita, cukrovka, nádory, ateroskleróza, zvýšený cholesterol a krevní tlak. Díky obsahu vlákniny pomáháme našemu trávení, vyprazdňování, udržování si tělesné hmotnosti a na základě příjmu kvalitních rostlinných olejů přijímáme zase nenasycené mastné kyseliny – pokud oleje střídáme (olivový, lněný, řepkový,…), podporujeme i mozkové funkce a cévní systém.

Pokud inklinujete k rostlinné stravě, vždy zvažte, zdali je Váš jídelníček plnohodnotný, neboť evolučně vzato –  i živočišná strava má ve stravování člověka svůj hodnotný význam. Některé potraviny živočišného původu obsahují například více železa (největší obsah se nachází v červeném mase, vnitřnostech), jódu (v rybách a mořských plodech), vápníku (v mléku a mléčných výrobkách), vitamínu D (v mléku, rybách, mase, vejcích…),  vitamínu B12 a plnohodnotných bílkovin (obecně v potravinách živočišného původu). Jste-li striktním příznivcem rostlinné stravy a nejste si jistí, zdali Váš jídelníček obsahuje všechny potřebné živiny nebo se cítíte unavení, nevýkonní a slabí, nechte si s vyváženým jídelníčkem poradit od odborníků. Základní přehled potravin rostlinného a živočišného původu čerpejte z tabulky níže, i pro inspiraci pestrosti potravin a různorodosti živin z rostlinných zdrojů, aby nedošlo k upnutí se na stále stejné potraviny.

Potraviny rostlinného původu:

Obiloviny Oves, pšenice, žito, ječmen, rýže, kukuřice (+ polenta), pohanka, quinoa, proso (= jáhly), kamut, špalda, šáchor, amarant, tapioka
Mlýnské výrobky a přílohy Mouky z výše zmíněných obilovin a pseudoobilovin a výrobky z nich – těstoviny, chléb, pečivo, cereálie, müsli, cornflakes, otruby, pufované chleby, knekebroty…; dále také například kukuřičný a bramborový škrob na zahušťování pokrmů

Přílohy: těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, polenta, pohanka, jáhly, quinoa, tapiokové perly, čirok, amarant…

Rostlinné náhražky masa: robi maso, klaso, seitan

Tuky Rostlinné oleje: slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej, lněný, …, avokádo, ořechová másla (arašídové, kešu, mandlové…), tahini pasta (sezamová pasta
Ovoce a zelenina Jakékoliv druhy + rajčatový protlak, ovocné pyré, přesnídávky…
Luštěniny Hrách, fazole, cizrna, čočka (červená, zelená, černá beluga,…), sójové výrobky – tofu, tempeh, sójové maso, alaburky; luštěninové mouky, hraška (na zahušťování)
Ořechy a semínka Ořechy a semínka nejlépe v nepražené a nesolené formě: semínka – lněná, slunečnicová, sezamová, dýňová, konopná semínka;
ořechy – mandle, vlašské, lískové, kešu, para, piniové, pistácie… (důležité je dbát na kvalitu, ořechy mohou být napadené plísněmi)
Rostlinné bílkoviny, náhražky masa a sýrů tofu, tempeh, seitan, robi, sójové maso, klaso, veganské sýry, párky…, rostlinná mléka – sójové, rýžové, kokosové, makové, mandlové, ovesné, quinoové…; jogurty a smetany – sójové, mandlové, rýžové, ovesné
Koření a pochutiny Sůl, koření, bylinky, umeocet, kakao, lahůdkové droždí, kvalitní hořčice, kečup, sojanéza (sojová majonéza), miso (fermentovaná pasta ze sójových bobů), kakao, káva, karob, zelené potraviny (moringa, mořské řasy, wakame, nori, spirulina, chlorela…)

 Potraviny živočišného původu:

Mléko a mléčné výrobky Mléko (kravské, ovčí, kozí, bůvolí…, jogurty, tvarohy, kysaná mléka, sýry, tavené sýry, plísňové sýry, šlehačka, smetana,  smetanové omáčky, bešamel…
Maso Maso, ryby, mořské plody, masné výrobky, konzervy a uzeniny, paštiky, vnitřnosti
Vejce Vejce, šmakoun
Tuky Sádlo, máslo, lůj
Přílohy k jídlům Klasický bramborový salát s majonézou, knedlíky, noky, klasická bramborová kaše
Sladkosti a pekařské výrobky  Sušenky, oplatky, buchty, máselné pečivo, smažené sladkosti (koblihy), kynutá těsta (buchty a koláče), sladké pečivo, čokoláda, pečivo s obsahem „éček“ – E 471, E 472, E 920

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 ZjisteteCoJite.cz