Puriny jsou látky, které jsou tělu vlastní, naše játra si je v určité míře umí vytvořit a jejich deriváty jsou součástí nukleových kyselin – tedy DNA a RNA. Další část purinů přijímáme i ve formě stravy. Neblahý dopad purinů na lidský organismus může nastat v případě, že máme v organismu purinů nadbytek a to na základě zvýšeného příjmu purinů prostřednictvím potravy. Přebytečné puriny se mohou přeměňovat na kyselinu močovou, kdy dochází ke zvýšení hodnot kyseliny močové v krvi a k její vylučování močí. Tomuto stavu říkáme hyperurikémie. Další hromadění purinů může nastat například v případě poruchy vylučování kyseliny močové. Nadbytečná kyselina močová se v těle kumuluje a usazuje v oblasti kloubů a způsobuje záněty, bolesti a otoky kloubů. Především v kloubu palce u nohy, ale postiženy mohou být i kolenní, zápěstní nebo jiné klouby. Pokud se zánět opakuje mluvíme o onemocnění jménem dna. Dnou trpěli i středověcí králové, neboť hojně konzumovali potraviny bohaté na puriny (červené maso zapíjeli alkoholem, který nemoc zhoršuje atd.) a dodnes se o této nemoci mluví jako o „nemoci králů“. Také se lze setkat s jinými označeními pro toho onemocnění, a to s názvem „podagra“ nebo „pakostnice“. Riziko vzniku onemocnění dnou zvyšuje rovněž nedostatečný pitný režim, obezita a nevhodné stravovací návyky.
Krom léků na zklidnění bolesti a zánětu jsou důležitá i režimová opatření – životospráva v podobě stravy chudé na puriny, tuky, sůl, alkohol, dostatečný pitný režim (přibližně 30ml na kilogram tělesné hmotnosti) a adekvátní pohybová aktivita. Základem je i pravidelná strava – 5-6 jídel denně po 2-3 hodinách a dodržování nízkopurinové diety.
Potraviny obsahující vyšší množství purinových látek (purinů) = nevhodné potraviny při dně:
- Maso – vnitřnosti (ledvinky, mozeček, játra), mladá masa (čím mladší zvíře, tím vyšší obsah purinů) – jehněčí, telecí, ryby (čerstvé, uzené i konzervované), zvěřina
- Uzeniny a paštiky
- Luštěniny – čočka, hrách, fazole, cizrna
- Kakaový prášek, čokoláda
- Droždí a výrobky z něj – pečivo ve větším množství, kynutá těsta, knedlíky
- Hořčice
- Houby
- Některé druhy zeleniny – květák, chřest, špenát (není potřeba zcela vylučovat z jídelníčku, ale snížit jejich množství)
Další nevhodné potraviny při onemocnění „dna“:
- Ostré koření, polévkové koření
- Masové extrakty
- Rebarbora
- Dochucující prostředky – worcesterová omáčka, sójová omáčka, sardelová pasta
- Kofeinové nápoje – káva, kola, energetické nápoje
- Alkohol
- Plísňové a zrající sýry
- Smažené pokrmy (hranolky, krokety, karbanátky, řízky, smažený sýr, koblihy…)
- Polévky – silné vývary z masa a kostí
A naopak potraviny vhodné k doporučení:
- Ovoce, ovocné šťávy, kompoty, přesnídávky, sušené ovoce, avokádo
- Brambory, zelenina a zeleninové šťávy
- Máslo a rostlinné oleje – olivový, řepkový, slunečnicový, lněný, avokádový, ořechové oleje
- Mléko, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, zakysané mléčné výrobky do 3,5% tuku), čerstvé sýry, tvrdé a polotvrdé sýry (do 30% tuku v sušině)
- Žitné a celozrnné pečivo
- Rýže natural, celozrnné těstoviny, ksukus, bulgur, jáhly, pohanka, polenta, quinoa
- Rostlinné náhražky masa – tofu, šmakoun, robi maso, klaso
- Ořechy a semínka (nesolené a nepražené)
- Vejce
- Bylinky a zelené natě
V klidové fázi onemocnění je možné zařadit i menší množství masa (cca 60-80g v syrovém stavu na porci 1-2x týdně) – libové maso, sladkovodní ryby, lososa, tuňáka, šunku a dále pak luštěniny (dle snášenlivosti).
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.