fbpx

Proč preferovat biopotraviny a lokální farmářské produkty?

Současná doba přináší přerod na poli kvality potravin. Na jednu stranu tady máme často nevhodné vysoce průmyslově zpracované potraviny, na druhé straně velmi kvalitní bioprodukci potravin či farmářské potraviny z maloprodukce. Pokud se budeme bavit o běžné produkci plodin a chovu zvířat, obvykle mluvíme o „konvenční“ formě zemědělství, hospodářství, chovu, stravování… Tento článek bude patřit na poukázání na výhody, proč preferovat biopotraviny a bioprodukty před těmi konvenčními. Na začátku pohlédneme na zopakování si, co znamená biopotravina a bioprodukt.

Biopotraviny jsou vyrobeny z bioproduktů, což jsou suroviny živočišného nebo rostlinného původu, které jsou získány díky ekologickému zemědělství a hospodářství. Mezi bioprodukty bychom zařadili například maso, vejce, mléko, obilí, rostliny, ovoce, zeleninu, ořechy…, ze kterých se pak vyrábí biopotraviny = konečné bio výrobky (jogurty, sýry, masné výrobky, trvanlivé pečivo, ovocné a zeleninové výrobky a další biopotraviny).  

Myšlenkou „bio“ filozofie (= ekologického zemědělství a hospodářství) je šetrné zacházení s rostlinami,  zvířaty a půdou. Rostliny se pěstují přirozeně bez užití pesticidů, umělých hnojiv, postřiků a geneticky modifikovaných organismů (tzv. GMO = organismy, jejichž genetický základ byl záměrně změněn). Chov zvířat probíhá v místech, kde mají dostatečný prostor, výběh, možnosti pastvy a jsou krmeni krmivem bez hormonálních stimulantů růstu a antibiotik. Při samotném zpracování a výrobě biopotravin se nesmí používat umělá barviva, konzervanty a další cizorodé látky.

Důvody, proč preferovat biopotraviny:

  • Podpora šetrného zacházení s přírodou

U zvířat chovaných pro ekologické hospodářství se dbá na dostatečný prostor pro žití, volné výběhy, kvalitní krmivo i podestýlku, možnost pást se a chovat se dle přirozenosti zvířat. Zvířata nejsou hnána k tomu, aby urychleně rostly, proto nejsou stimulovány k růstu hormony, stejně tak je zakázáno rutinní používání léků či antibiotik. Při pěstování plodin, rostlin, obilí… se nepoužívají chemické postřiky, hnojiva, herbicidy, fungicidy a jiné chemické produkty sloužící k pěstování a ošetřování rostlin.

  • Návrat od průmyslově zpracovaných potravin k základním potravinám

Ten, kdo záměrně vybírá bioprodukty a farmářské lokální produkty, je většinou spjat i s myšlenkou znovunavrácení se k přirozené formě stravování díky vybírání si základních potravin, lokálních surovin a sezónních produktů. Takto smýšlející lidé volí sezónní ovoce a zeleninu, mléko a mléčné výrobky od farmářů, maso z lokálních farem, pečivo od malých pekařů, obiloviny, luštěniny a ořechy v biokvalitě atp. Všechny výrobky a pokrmy si většinou lidé již zhotoví díky těmto kvalitním surovinám doma nebo si pořídí již hotové výrobky, které ale mají z důvodu čerstvosti jen minimální trvanlivost a je potřeba je spotřebovat do několika málo dnů. Jedná se například o jogurty, pomazánky, paštiky, pečivo, mlýnské výrobky atp.

  • Eliminace chemie, zbytkových pesticidů, hormonů a antibiotik v rostlinách
    a živočišných produktech

V rámci bioprodukce není povoleno stimulovat zvířata hormony a antibiotiky, rostliny pak chemickými přípravky. Chemický koktejl v kombinaci s letitým používáním (konzumací) může být zdraví škodlivý, někdy dokonce i potenciálně karcinogenní. Proto konvenčně vypěstované jablko může obsahovat až kolem 20 pesticidů, kdežto na ekologicky vypěstované se tato chemie využívat nesmí. Stejně tak zvířata nejsou stimulována růstovými hormony nebo nejsou preventivně využívána antibiotika. Uvědomili jste si někdy, že běžné kuřecí maso, které koupíte v supermarketu, může pocházet z kuřete, které vyroste za tři týdny?

  • Zákaz používání aditiv a GMO

V bio produktech nenajdete geneticky modifikované organismy ani potravinářská aditiva – tzn. chemické konzervanty, barviva, sladidla, zlepšovače vůní a chutí atp. Tato strava je tak jednoznačně čistší a přirozenější.

  • Vyšší biologická hodnota stravy

Mnoho výzkumů ukazuje, že bioprodukty obsahují větší množství určitých živin. Například bio maso nebo vejce obsahuje více polynenasycených mastných kyselin („zdravých tuků“), více vitamínu A, E… ovoce a zelenina obsahuje více vitamínu C, více ochranných látek (fotochemikálií), například polyfenoly. Celkově je bio strava zdravější kvůli eliminaci pesticidů a zbytků chemických reziduí.

  • Lepší chuť a konzistence/struktura

Lepší chuť je naprosto nepopiratelným aspektem biopotravin či farmářských produktů. Ať se již budeme bavit o ovoci, zelenině, mléce, jogurtech, sýrech, mase, vejci atd., tak ten, kdo má vytříbenou chuť, rozdíl vždy pozná. Farmářský jogurt je hustý, krémový a plný mléčné chuti, maso je chuťově výraznější a lahodnější i bez zásadnějšího dochucování, lokální sezónní rajčata jsou tak sladká, chutná a voňavá, že v porovnání s konvenčně vypěstovaným rajčetem ze supermarketu nelze ani porovnávat.

  • Pravděpodobnost menší potřeby jídla z důvodu vyšší biologické hodnoty i lepší chuti

Právě proto, že jsou biopotraviny a farmářské produkty nutričně bohatší a mají výraznější chuť, obvykle jsou tyto potraviny i sytivější a uspokojí chuťové buňky dříve, proto mnoho příznivců bio stravy potvrzují, že na objem nakupují méně než dříve (před přechodem na bio stravu) z důvodu rychlejšího pocitu sytosti a dřívějšího chuťového uspokojení.

Mnoho lidí je proti konzumaci bioproduktů, kdy argumentují tím, že planeta je znečištěná, a tak jíst „bio“ nemá význam, navíc tato strava je prý drahá. Ano, planeta je poškozená chováním lidí už tak dostatečně, ale každý další krok pro eliminaci dalšího znečištění a naopak chování se proekologicky má zcela jistě zásadní význam nejen pro jednotlivce, ale i pro celou společnost. Vyšší cena bioproduktů je často způsobena nižší poptávkou a tak se z ní stává nutná daň za to, že jíme často mnohem kvalitnější potraviny. Bio potraviny mají i své nevýhody, o tom si povíme příště.

Líbil se vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 ZjisteteCoJite.cz