fbpx

ZjistěteCoJíte.cz - S námi zjistíte, co jíte!

Máte snahu stravovat se zdravější a střídmější formou, ale vždy se vám do toho připlete nějaké období v roce, které vám s vaším záměrem zahýbe? Každé roční období může přinášet do našich jídelníčků to, co někdy ani třeba nechceme tolik jíst, často je ale chuť silnější. V dnešní době, kdy máme velmi dobrou dostupnost jídla na každém rohu, […]

Ayurveda je jeden z nejstarších léčebných systémů na světě. V Indii a zemích jižní Asie je považován za základní léčebný systém, v Evropě je brán spíše jako alternativní možnost léčby a stravování. Samotné slovo „ajurvéda“ se překládá jako „věda života“ chápající člověka jako jeden celek, celek těla i ducha. Ayurvédské učení vychází z podstaty pěti elementů – vody, […]

Mnozí z nás nemají přesnou představu o tom, jaký je rozdíl mezi významy při užívání pojmu „tuk/tuky“. O tucích se totiž bavíme v souvislosti se stravou, také slýcháme i slovní spojení „krevní tuky“ (přesněji lipidy) nebo „tělesný tuk“. A aby toho nebylo málo, tak tento tělesný tuk ještě můžeme rozdělit na „podkožní“ a „viscerální“ tuk. Tuky […]

Téma přerušovaného půstu, tzv. „intermittent fastingu“, je v současné době velmi populární systém stravování a stejně tak hojně diskutované téma mezi odborníky a samozřejmě také mezi zastánci a odpůrci tohoto stylu stravování. Co se týče odborníků – nutričních specialistů, terapeutů, lékařů apod., pokud je přerušovaný půst dobře pochopen a uchopen, bývá také dobře vnímám a je […]

Bílkoviny jsou jednou ze základních živin, které přijímáme ze stravy. Tyto makroživiny jsou potřebné pro tvorbu a obnovu tkání, pro stavbu svalové hmoty a jsou nezbytným stavebním kamenem našeho těla. Kromě stavební funkce (= bílkoviny keratin, elastin, kolagen…) mají i některé další úlohy: skladovací a transportní (hemoglobin, transferin), zajišťující pohyb (aktin a myosin), obranné a […]

Ketonová dieta, někdy také známá pod pojmem ketogenní, je redukční formou stravování, při které stoupenci doporučují stravu založenou na příjmu potravin s obsahem bílkovin a tuků. Naopak se vyřazují téměř veškeré sacharidové potraviny a denní příjem sacharidů by tak měl spadnout na maximálních 40g, přičemž doporučovaný denní příjem v rámci racionálního stravování je 4x – 10x vyšší […]

Pokud bychom chtěli rozdělit suroviny a potraviny do dvou základních táborů, pak jistě začněme rozdělením stravy dle jejího původu – na  živočišnou a rostlinnou. Dle zásad racionálního způsobu stravování bychom měli konzumovat stravu smíšenou, jak tedy potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. Podle zastánců smíšeného typu stravování by byl optimální poměr příjmu energie a živin […]

Naše strava, jak již víme, je složená z živin, kterými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, a také z vody. Již méně se však mluví i o tom, že mnoho surovin a potravin skýtá ještě tzv. „ochranné látky“, které mají velmi příznivý vliv na naše zdraví. Pod pojmem ochranné látky v potravinách si představte […]

Ještě i v dnešní době není některým lidem sympatické slovo „luštěniny“, neboť vzpomínky z dětství na klasickou kombinaci čočky na kyselo s párkem zanechávají v mnohých z nás stopy nechuti na luštěniny až do dospělosti. Přerodem současné gastronomie jsou však tyto obavy z luštěnin již nadhodnocené, neboť novodobé recepty dokážou luštěniny doladit do nejlahodnějších chuťových kombinací a variací. Navíc nabídka […]

Dospělý člověk by měl vypít přibližně 30-40ml na kg svojí celkové tělesné hmotnosti. Z hlediska úhrady pitného režimu se nejlépe jeví pít obyčejnou nesycenou a neslazenou vodu, ta by měla tvořit základ doplňování tekutin do našeho organismu. Pozastavujete se však nad otázkou, zdali pít spíše balenou vodu z obchodů nebo vodu z vodovodu? Jak si stojí obě vody […]

© 2019 ZjisteteCoJite.cz