Současná doba přináší přerod na poli kvality potravin. Na jednu stranu tady máme často nevhodné vysoce průmyslově zpracované potraviny, na druhé straně velmi kvalitní bioprodukci potravin či farmářské potraviny z maloprodukce. Pokud se budeme bavit o běžné produkci plodin a chovu zvířat, obvykle mluvíme o „konvenční“ formě zemědělství, hospodářství, chovu, stravování… Tento článek bude patřit […]
Máte snahu stravovat se zdravější a střídmější formou, ale vždy se vám do toho připlete nějaké období v roce, které vám s vaším záměrem zahýbe? Každé roční období může přinášet do našich jídelníčků to, co někdy ani třeba nechceme tolik jíst, často je ale chuť silnější. V dnešní době, kdy máme velmi dobrou dostupnost jídla na každém rohu, […]
Ayurveda je jeden z nejstarších léčebných systémů na světě. V Indii a zemích jižní Asie je považován za základní léčebný systém, v Evropě je brán spíše jako alternativní možnost léčby a stravování. Samotné slovo „ajurvéda“ se překládá jako „věda života“ chápající člověka jako jeden celek, celek těla i ducha. Ayurvédské učení vychází z podstaty pěti elementů – vody, […]
Mnozí z nás nemají přesnou představu o tom, jaký je rozdíl mezi významy při užívání pojmu „tuk/tuky“. O tucích se totiž bavíme v souvislosti se stravou, také slýcháme i slovní spojení „krevní tuky“ (přesněji lipidy) nebo „tělesný tuk“. A aby toho nebylo málo, tak tento tělesný tuk ještě můžeme rozdělit na „podkožní“ a „viscerální“ tuk. Tuky […]
Téma přerušovaného půstu, tzv. „intermittent fastingu“, je v současné době velmi populární systém stravování a stejně tak hojně diskutované téma mezi odborníky a samozřejmě také mezi zastánci a odpůrci tohoto stylu stravování. Co se týče odborníků – nutričních specialistů, terapeutů, lékařů apod., pokud je přerušovaný půst dobře pochopen a uchopen, bývá také dobře vnímám a je […]
Ketonová dieta, někdy také známá pod pojmem ketogenní, je redukční formou stravování, při které stoupenci doporučují stravu založenou na příjmu potravin s obsahem bílkovin a tuků. Naopak se vyřazují téměř veškeré sacharidové potraviny a denní příjem sacharidů by tak měl spadnout na maximálních 40g, přičemž doporučovaný denní příjem v rámci racionálního stravování je 4x – 10x vyšší […]
Pokud bychom chtěli rozdělit suroviny a potraviny do dvou základních táborů, pak jistě začněme rozdělením stravy dle jejího původu – na živočišnou a rostlinnou. Dle zásad racionálního způsobu stravování bychom měli konzumovat stravu smíšenou, jak tedy potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. Podle zastánců smíšeného typu stravování by byl optimální poměr příjmu energie a živin […]
Naše strava, jak již víme, je složená z živin, kterými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, a také z vody. Již méně se však mluví i o tom, že mnoho surovin a potravin skýtá ještě tzv. „ochranné látky“, které mají velmi příznivý vliv na naše zdraví. Pod pojmem ochranné látky v potravinách si představte […]