fbpx

ZjistěteCoJíte.cz - S námi zjistíte, co jíte!

Současná doba přináší přerod na poli kvality potravin. Na jednu stranu tady máme často nevhodné vysoce průmyslově zpracované potraviny, na druhé straně velmi kvalitní bioprodukci potravin či farmářské potraviny z maloprodukce. Pokud se budeme bavit o běžné produkci plodin a chovu zvířat, obvykle mluvíme o „konvenční“ formě zemědělství, hospodářství, chovu, stravování… Tento článek bude patřit […]

Metabolismus je soubor biochemických reakcí, při kterém dochází k přeměně živin a energie v buňkách lidského těla (= látkové přeměně). Metabolismus dělíme na: katabolismus = soubor rozkladných dějů, kdy z látek složitých vznikají látky jednoduché a energie se uvolňuje (například rozklad bílkovin, tuků a sacharidů) anabolismus = soubor procesů, při kterých z látek jednodušších vznikají látky složitější a energie […]

Máte snahu stravovat se zdravější a střídmější formou, ale vždy se vám do toho připlete nějaké období v roce, které vám s vaším záměrem zahýbe? Každé roční období může přinášet do našich jídelníčků to, co někdy ani třeba nechceme tolik jíst, často je ale chuť silnější. V dnešní době, kdy máme velmi dobrou dostupnost jídla na každém rohu, […]

Ayurveda je jeden z nejstarších léčebných systémů na světě. V Indii a zemích jižní Asie je považován za základní léčebný systém, v Evropě je brán spíše jako alternativní možnost léčby a stravování. Samotné slovo „ajurvéda“ se překládá jako „věda života“ chápající člověka jako jeden celek, celek těla i ducha. Ayurvédské učení vychází z podstaty pěti elementů – vody, […]

Mnozí z nás nemají přesnou představu o tom, jaký je rozdíl mezi významy při užívání pojmu „tuk/tuky“. O tucích se totiž bavíme v souvislosti se stravou, také slýcháme i slovní spojení „krevní tuky“ (přesněji lipidy) nebo „tělesný tuk“. A aby toho nebylo málo, tak tento tělesný tuk ještě můžeme rozdělit na „podkožní“ a „viscerální“ tuk. Tuky […]

Téma přerušovaného půstu, tzv. „intermittent fastingu“, je v současné době velmi populární systém stravování a stejně tak hojně diskutované téma mezi odborníky a samozřejmě také mezi zastánci a odpůrci tohoto stylu stravování. Co se týče odborníků – nutričních specialistů, terapeutů, lékařů apod., pokud je přerušovaný půst dobře pochopen a uchopen, bývá také dobře vnímám a je […]

Bílkoviny jsou jednou ze základních živin, které přijímáme ze stravy. Tyto makroživiny jsou potřebné pro tvorbu a obnovu tkání, pro stavbu svalové hmoty a jsou nezbytným stavebním kamenem našeho těla. Kromě stavební funkce (= bílkoviny keratin, elastin, kolagen…) mají i některé další úlohy: skladovací a transportní (hemoglobin, transferin), zajišťující pohyb (aktin a myosin), obranné a […]

Ketonová dieta, někdy také známá pod pojmem ketogenní, je redukční formou stravování, při které stoupenci doporučují stravu založenou na příjmu potravin s obsahem bílkovin a tuků. Naopak se vyřazují téměř veškeré sacharidové potraviny a denní příjem sacharidů by tak měl spadnout na maximálních 40g, přičemž doporučovaný denní příjem v rámci racionálního stravování je 4x – 10x vyšší […]

Pokud bychom chtěli rozdělit suroviny a potraviny do dvou základních táborů, pak jistě začněme rozdělením stravy dle jejího původu – na  živočišnou a rostlinnou. Dle zásad racionálního způsobu stravování bychom měli konzumovat stravu smíšenou, jak tedy potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. Podle zastánců smíšeného typu stravování by byl optimální poměr příjmu energie a živin […]

Naše strava, jak již víme, je složená z živin, kterými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, a také z vody. Již méně se však mluví i o tom, že mnoho surovin a potravin skýtá ještě tzv. „ochranné látky“, které mají velmi příznivý vliv na naše zdraví. Pod pojmem ochranné látky v potravinách si představte […]

© 2019 ZjisteteCoJite.cz