ZjistěteCoJíte.cz - S námi zjistíte, co jíte!

Zdravá strava, racionální strava, zdravý jídelníček, racionální charakter stravování… pojmy, které vyjadřují jednu myšlenku – a to, jak se nejvhodněji stravovat. V současné době jedno z nejvíce vyhledávaných a diskutovaných témat a stejně tak jedno z nejvíce podstatných v oblasti lidského zdraví, prevence mnoha onemocnění a principů zdravého životného stylu. Mnoho lidí si tento klíčový aspekt života uvědomuje a […]

Dělená strava je výživový styl, způsob stravování, který spatřil světlo světa díky americkému lékaři Howardovi Hayovi, jež vytvořil dělenou stravu prvotně jako zdravotní dietu při onemocnění ledvin. Principem stravy je rozdělení potravin na dvě skupiny – sacharidy a bílkoviny, kdy každá potřebuje pro strávení v našem těle trochu jiné podmínky. Dle vyznavačů dělené stravy by se […]

Slaná chuť je jednou ze základních chutí člověka, vyžadujeme ji a slané potraviny nám obecně velmi chutnají. Sůl obsahuje sodík, prvek, který náš organismus nezbytně potřebuje pro stálost jeho vnitřního prostředí, avšak i zde platí – všeho moc škodí. Sodík a sůl přijímáme prostřednictví potravin a pokrmů. Doporučená denní dávka pro sůl je 5g denně, […]

Veganství, neboli veganský styl stravování či veganská výživa, je řazeno do alternativních výživových směrů, kdy dochází k vyloučení veškerých živočišných produktů ze stravy – masa, masných výrobků, uzenin, mléka, mléčných výrobků, vajec, másla, medu, sádla, másla… Stoupenci tohoto stylu stravování přijímají pouze rostlinnou stravu, tedy obiloviny, pseudoobiloviny, ovoce, zeleninu, luštěniny, semena, ořechy, oleje či sójové […]

Minerální látky a stopové prvky jsou další nepostradatelnou součástí lidské výživy. Nemají žádnou energetickou hodnotu a tělo si je neumí vytvořit, proto je jejich příjem stravou nezbytnou záležitostí. Náš organismus je v určitém množství využívá jako stavební látky z nichž jsou tvořeny tkáně, kosti, zuby, nehty atd. Účastní se i dalších funkcí jako jsou látková výměna […]

I díky článku „Sacharidy v potravinách“ (odkaz) již víme, že není cukr jako cukr – jednoduše řečeno, že sacharidy dělíme dle dvou základních skupin na takzvané „pomalé“ a „rychlé“: „rychlé“ cukry/sacharidy (jednoduché cukry) Jsou rychle vstřebávány do krve a energii z nich můžeme tedy čerpat téměř okamžitě. Mezi tyto cukry řadíme glukózu, sacharózu (řepný cukr + výrobky […]

Vitamíny tvoří spolu s bílkovinami, sacharidy a tuky nepostradatelnou součást jídelníčku. Vitamíny spadají do skupiny mikronutrientů (= mikroživin) a v organismu mají mnoho specifických funkcí. Jsou katalyzátory biochemických reakcí a podílejí na metabolismu všech makroživin (bílkovin, tuků, sacharidů). Většinu vitamínů si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, proto je nutné je přijímat v potravě formou pestré stravy. […]

Tuky neboli lipidy jsou organické sloučeniny málo rozpustné ve vodě a i přesto, že jsou tuky ze všech živin (bílkoviny vs tuky vs sacharidy) nejenergetičtější a řekněme i nejkontroverznější (1g tuku je nositelem 9kcal/38kJ), nutně je ke svému životu potřebujme. Nešťastným rozhodnutím je nejen přijímat tuky ve zvýšené míře tím, že jíme hodně tučných potravin […]

Vegetariánství spadá do kategorie výživových směrů, některé zdroje uvádějí i termín „alternativní výživové směry“, kdy se forma stravování vymyká zásadám smíšené stravy. Co se vegetariánství týče v jeho klasickém pojetí, jedinec vyloučí ze svého jídelníčku maso a výrobky z něj. To je nejrozšířenější a nejčastější forma vegetariánské výživy. Existují ale i další odnože vegetariánství, kdy stoupenci vyřazují […]

Vláknina, v souvislosti se stravováním slovo velmi skloňované a vyzdvihované. Tato složka potravy by měla být denně v našem jídelníčku zastoupena, ale víme vůbec, co si pod tou „vlákninou“ představit? Kolik bychom vlákniny měli přijmout? Z jakých potravin a především proč? Nejprve jednoduše o definici – vláknina je složka potravin, která se vyskytuje pouze v potravinách rostlinného původu […]

© 2019 ZjisteteCoJite.cz