fbpx

Ochranné látky v potravinách

Naše strava, jak již víme, je složená z živin, kterými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, a také z vody. Již méně se však mluví i o tom, že mnoho surovin a potravin skýtá ještě tzv. „ochranné látky“, které mají velmi příznivý vliv na naše zdraví. Pod pojmem ochranné látky v potravinách si představte takové substanty, které jsou v surovinách a potravinách obsažené v malém množství, ale jejich účinky jsou pro organismus velmi přínosné. Jsou jimi antioxidanty, fytoestrogeny, rostlinné fenoly, nukleotidy, lecitin… Každý z pojmů si v následujících řádcích probereme.

Antioxidanty

V organismu vzniká množství volných radikálů, což jsou reaktivní formy kyslíku a dusíku. Pokud jsou vytvářeny v nadbytku, mohou škodit lidskému zdraví (= rozvoj mnoha onemocnění). Jejich protipólem jsou antioxidanty, které mohou bránit zvýšené tvorbě volných radikálů. Tyto antioxidanty najdeme především v ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách, ořechách, semínkách či rostlinných olejích.

Fytoestrogeny

Pouze v některých rostlinách a potravinách rostlinného původu se nachází látky, které mohou do jisté míry suplovat účinek estrogenů (= ženských pohlavních hormonů), které jsou prevencí srdečně-cévních nemocí a pomáhají také prevenci řídnutí kostí především v době, kdy ženám klesá přirozená hladina hormonu estrogenu v krvi v období menopauzy. U mužů pak může být příjem fytoestrogenů přínosem v podobě nižšího rizika rakoviny prostaty.

Mezi nejdůležitější zástupce fytoestrogenů patří izoflavony (obsaženy v sóje a sójových produktech – sójovém mase, tofu, sójovém „mléce“, tempehu…), lignany (najdeme především ve lněném semínku, jahodách, čaji, obilných otrubách či luštěninách) a stilbeny (nejznámějším stilbenem je látka zvaná resveratrol, která je proslulá svou přítomností v hroznovém víně, ale i ve víně jako nápoji).

Rostlinné fenoly

Rostlinné fenoly jsou antioxidačními látkami, které dodávají ovoci a zelenině jejich barvu, chuť a vůni. Mají své důležité místo v prevenci civilizačních onemocnění (= srdečně-cévní nemoci, nádory), posilují imunitu a mají antibakteriální či antivirové účinky. Mezi stoupence rostlinných fenolů řadíme:

  • antokyany (v borůvkách, tmavých hroznech, švestkách, ostružinách)
  • katechiny (v zeleném čaji)
  • rutin (v pohance) – rutin je vhodné využívat i pro prevenci a léčbu křečových žil a pevnost cévních stěn
  • kvercetin (v cibuli, jablkách, pórku, česneku, višních, černém a zeleném čaji…)

Nukleotidy

Nukleotidy jsou význačné tím, že zvyšují obranyschopnost organismu, kdy z tohoto důvodu se doporučuje kojení, které je vítáno jako faktor, který podporuje imunitní systém miminka, neboť značnou část nukleotidů obsahuje hlavně mateřské mléko. Nukleotidy prospívají i dospělým osobám v rámci prevence infekcí, proto i z tohoto důvodu můžete pořídit nukleotidy v lékárnách ve formě doplňku stravy. V přirozené formě, avšak v menším množství, jsou obsažené hlavně v mase.

Lecitin

Lecitin možná znáte v souvislosti s podporou funkcí paměti a soustředění, ale pomáhá regulovat i udržování hladiny krevních tuků v normě (celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, triglyceridů). Přirozeně v potravinách se lecitin vyskytuje ve vaječném žloutku, sójových bobech, játrech, v rostlinných olejích, ořechách, semínkách či v mléčných výrobcích.

Jak je vidět, mnoho ochranných látek je obsaženo především v potravinách rostlinného původu, proto skutečně myslete na příjem rostlinné stravy ve formě ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, semínek a některých druhů obilovin.

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 ZjisteteCoJite.cz