Minerální látky a stopové prvky jsou další nepostradatelnou součástí lidské výživy. Nemají žádnou energetickou hodnotu a tělo si je neumí vytvořit, proto je jejich příjem stravou nezbytnou záležitostí. Náš organismus je v určitém množství využívá jako stavební látky z nichž jsou tvořeny tkáně, kosti, zuby, nehty atd. Účastní se i dalších funkcí jako jsou látková výměna v těle, nervosvalový přenos, vedení nervových vzruchů, tvorba enzymů a hormonů. Pro lepší absorbci minerálů bychom měli konzumovat pestrou smíšenou stravu, plnou mnoha různých, čerstvých a co nejméně technologicky upravených potravin.
Denní potřeba minerálních látek je 100mg a více. Denní potřeba stopových prvků je nižší než 100mg, proto je rozdělujeme podle množství potřebného pro člověka:
- Makroelementy – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlor, síra
- Mikroelementy – železo, jód, zinek, měď, mangan, chróm, selen
- Stopové prvky – křemík, vanad, nikl, bor
Minerální látky (makroelementy)
Vápník (více o vápníku)
DDD: 800 – 1200mg
Vápník je prvek, který je součástí kostí, zubů. Spolupodílí se také na krevní srážlivosti, vedení nervových vzruchů, svalové činnosti a aktivaci enzymů.
Nedostatek: tetanie (= nedobrovolný stah svalů), osteoporóza, arytmie, křivice
Zdroje v potravinách: mléko a mléčné výrobky (tvaroh, jogurty, zakysané mléčné výrobky, sýry…), žloutek, luštěniny, obiloviny, listová zelenina, ořechy, voda, ryby, mák
Fosfor
DDD: 800 – 1200mg
Fosfor je součástí kostí a zubů. Účastní se také vstřebávání glukózy a mastných kyselin a energetického metabolismu.
Nedostatek: porucha funkcí bílých krvinek a krevních destiček, anemie, zástava růstu, myopatie (svalová slabost), srdeční nedostatečnost, osteomalacie (měknutí kostí)
Zdroje v potravinách: mléko, maso, obiloviny, ořechy, luštěniny
Hořčík
DDD: 270 – 400mg
Působí jako součást kostí a zubů, má vliv na funkci svalstva a nervosvalovou dráždivost.
Nedostatek: tetanie, svalové záškuby, svalová slabost, arytmie
Zdroje v potravinách: mléko, maso, ryby, brambory, rýže, rajčata, luštěniny, minerální vody
Sodík
DDD: 1,1 – 3,3g
Sodík má v lidském organismu za úkol udržovat rovnováhu tekutin, acidobazickou rovnováhu (rovnováha kyselin a zásad v těle), schopnost membrán propouštět tekutiny; má úlohu při vstřebávání glukózy, na svalovém stahu či na produkci aminokyselin a hormonu adrenalinu.
Nedostatek: hypotonie (= snížení svalového napětí, síly), žízeň, porucha CNS, oběhové selhání
Zdroje v potravinách: sůl, mléko, maso, vejce, mrkev, řepa, špenát, celer, minerální vody
Draslík
DDD: 1,8 – 5g
I draslík má na starosti rovnováhu tekutin, acidobazickou rovnováhu, funkci na svalovém stahu, tvorbě glykogenu a proteosyntéze (= tvorbě bílkovin v organismu).
Nedostatek: svalová slabost, arytmie, poškození ledvin
Zdroje v potravinách: obiloviny, káva, ovoce (banány, meruňky), zelenina, bramory, maso
Mikroelementy a stopové prvky
Železo (více o železe)
DDD: 10 – 15mg
Železo se účastní syntézy krevního barviva hemoglobinu, podílí se na buněčné oxidaci a na transportu kyslíku v lidském těle.
Nedostatek: anémie, únava, bledost, zánět sliznice ústní dutiny a rtů, bolavý jazyk
Zdroje v potravinách: játra, maso, vejce, zelená zelenina, luštěniny, ořechy
Jód
DDD: 150 µg (1 µg = 1000 mg)
Nejdůležitější prvek pro tvorbu hormonů štítné žlázy, taktéž se podílí na celkovém buněčném metabolizmu.
Nedostatek: onemocnění štítné žlázy, struma, kretenismus, snížení imunity
Zdroje v potravinách: jodizovaná sůl, mořské produkty, mořské ryby, mléko, ovoce, zelenina
Zinek
DDD: 12 – 15mg
Zinek je složkou mnoha enzymů, má důležitý vliv na růst a vývoj a svou roli hraje i v činnosti imunitního systému.
Nedostatek: záněty kůže, letargie, plešatění, opožděný růst, špatné hojení ran
Zdroje v potravinách: játra, maso, ryby, mléko, obiloviny, ořechy
Měď
DDD: 1,5 – 3mg
Měď je další složkou enzymů a podílí se stejně jako železo na syntéze hemoglobinu.
Nedostatek: anémie, vypadávání vlasů, snížení tvorby inzulínu
Zdroje v potravinách: maso, vnitřnosti, obiloviny, ryby, luštěniny, avokádo, kakao
Chrom
DDD: 50 – 200 µg
Chrom má svou úlohu na metabolizmu sacharidů a působí jako tvz. glukózový toleranční faktor (= pomáhá při regulaci hladiny krevního cukru – glykémie).
Nedostatek: intolerance glukózy
Zdroje v potravinách: obilky, celozrnné produkty, kvasnice, žloutek
Selen
DDD: 40 – 70 µg
Selen je pro lidský organismus důležitým antioxidantem a jeho funkcí je i regulace srdeční činnosti.
Nedostatek: onemocnění srdečního svalu (myokardu), které vedou k poruše funkce srdce; svalová bolest, poškození nervového systému, zpomalení růstu
Zdroje v potravinách: mořské produkty, maso, mléko, luštěniny, obiloviny, zelenina
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.