fbpx

Metabolismus bílkovin

Bílkoviny jsou jednou ze základních živin, které přijímáme ze stravy. Tyto makroživiny jsou potřebné pro tvorbu a obnovu tkání, pro stavbu svalové hmoty a jsou nezbytným stavebním kamenem našeho těla. Kromě stavební funkce (= bílkoviny keratin, elastin, kolagen…) mají i některé další úlohy: skladovací a transportní (hemoglobin, transferin), zajišťující pohyb (aktin a myosin), obranné a ochranné (imunoglobuliny, fibrinogen), katalytické a řídící (enzymy a hormony).

Bílkoviny, které přijmeme ze stravy, jsou v organismu metabolizovány na nejjednodušší a základní jednotky, aminokyseliny. Pro život potřebujeme celkem 20 základních aminokyselin. Některé aminokyseliny si tělo umí vytvořit samo, jiné ne a jejich příjem ze stravy je tedy nezbytný. Tyto aminokyseliny známe pod názvem „esenciální aminokyseliny“ (leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, histidin, threonin, tryptofan, fenylalanin, arginin).

Jak proces rozkladu bílkovin v těle probíhá?

Celý proces rozkladu a vstřebávání bílkovin nazýváme proteolýza. Nejprve přijmeme bílkoviny v jídle, kde je známe ve dvou základních podobách:

  • živočišné („plnohodnotné“ – obsahují všechny aminokyseliny)

Najdeme je například v mase, rybách, mořských plodech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích.

  • rostlinné („neplnohodnotné“ – některé aminokyseliny neobsahují)

Ty jsou obsaženy v obilovinách, pseudoobilovinách (amarantu, pohance…), luštěninách, sóje, náhražkách masa (tofu, tempehu, seitanu, robi, klasu…) bramborách, zelenině, ořechách, semínkách a mořských řasách.

Jednotlivé aminokyseliny, které jsou obsaženy v proteinech, jsou vázány peptidovými vazbami a tvoří oligopeptidy (2 – 10 aminokyselin v řetězci) nebo polypeptidy (více jak 10 aminokyselin v řetězci). Vlastnosti bílkovin jsou pak dány uspořádáním jednotlivých aminokyselin v bílkovině.

Zjednodušený popis trávení bílkovin

Samotné trávení bílkovin trvá déle než u sacharidů, ale kratší dobu než u tuků. Enzymy, které štěpí bílkoviny na menší jednotky, se nazývají protézy. Po přijetí jídla putuje strava do žaludku, kde trávení bílkovin začíná enzymem pepsinem (který je aktivovaný kyselinou chlorovodíkovou z neaktivního pepsinogenu), jež štěpí bílkoviny na polypeptidy. Další rozklad probíhá ve dvanáctníku, kam přiteče pankreatická šťáva, kdy pankreatické peptidázy štěpí polypeptidy na peptidy.  Konečnou roli ve štěpení bílkovin hrají střevní enzymy (střevní peptidázy), které rozštěpí peptidy na jednotlivé aminokyseliny.

Vstřebávání bílkovin

Aminokyseliny přechází přes sliznici střeva do krve, odkud putují portální žílou do jater. Jedná se o transport aktivní, tzn. na jejich přepravu do jater je potřeba energie, takže se při jejich zpracování energie nejen získává, ale i spotřebovává. Jednotlivé aminokyseliny se v játrech resyntetizují, to znamená, že se často znovu různě spojují a dle toho zastávají specifické funkce, které jim náleží. Jako odpadní produkt z rozpadu bílkovin vzniká v játrech močovina. Zvýšená hodnota močoviny v séru se může vyskytnout při zvýšeném množství bílkovin ve stravě. Močovina je z těla vyloučena ledvinami prostřednictvím moči.

Zajímavostí také je, že v případě nedostatku glukózy v organismu se mohou bílkoviny využít jako zdroj energie. Jelikož se bílkoviny neukládají do zásoby, začnou se využívat bílkoviny ze svalové hmoty, což není zcela žádoucí, neboť dochází k degradaci vlastní svalové tkáně.

Proto by měl být příjem všech živin ze stravy včetně bílkovin optimální a vyrovnaný z důvodu zabránění stavu nadbytku nebo nedostatku. V případě nadbytku bílkovin je tento stav pro organismus zatěžující, naopak dlouhodobý nedostatek může způsobit tvorbu potřebných bílkovin z vlastních struktur, popřípadě bílkovinovou podvýživu. Více o bílkovinách a jejich doporučeném množství si také můžete přečíst v článku Bílkoviny v potravinách.

Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂

Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.


Napište komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 ZjisteteCoJite.cz