Cholesterol je látka ze skupiny sterolů, která se nachází pouze v potravinách obsahujících živočišný tuk (maso, vnitřnosti, vejce, mléko, živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj a výrobky z nich). Cholesterol je pro naše tělo důležitý, neboť pomáhá syntéze žlučových kyselin a steroidních hormonů. Zásoba cholesterolu v organismu je tvořena jak cholesterolem, který přijímáme ve stravě, ale většinu cholesterolu si naše tělo umí vyrobit samo (= endogenní cholesterol).
Pokud dlouhodobě přijímáme nadmíru cholesterolu vázaného na potraviny, může dojít ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi (a tzv. LDL cholesterolu). Tento stav podporuje aterosklerózu, tedy kornatění tepen a ukládání cholesterolu a dalších látek do vnitřních stěn cév. Dochází pak k zúžení stěny tepny, což může vést i k úplnému uzavření cévy. Orgány nejsou dostatečně zásobeny kyslíkem a dochází k jejich poškození. Při úplném nedokrvení orgánu může vzniknout například infarkt myokardu či mozková mrtvice. K tomu často dochází i v kombinaci s nadváhou či obezitou (především kumulací tuku v oblasti břicha, tzv. abdominální obezita), kouřením, nedostatkem pohybové aktivity a nedostatečným příjmem rostlinné stravy a vlákniny (snížený příjem zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných obilovin…). Zvýšená hladina cholesterolu v krvi však může být i nezávislá na jeho přijímaném množství ze stravy. Mnoho lidí se snaží vyhýbat potravinám obsahujících cholesterol, a přesto mohou mít hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou. V tomto případě mluvíme často o vrozené poruše (tzv. primární hypercholesterolemie).
Doporučená denní dávka cholesterolu přijímaného stravou je 300mg denně. Ve stravě bychom měli šetřit především živočišnými tuky (např. máslo, sádlo), také tučnými mléčnými výrobky, tukem prorostlým masem, smetanou, salámy, ale také vnitřnostmi a paštikami. Asi nejhorší pověst má vajíčko, avšak v současné době se doporučuje cca 1-2 vajíčka denně. Zjistilo se, že vejce obsahují kromě cholesterolu i lecitin, který naopak působí proti ukládání cholesterolu do cév. Příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém má již zmiňovaná převaha rostlinné stravy nad živočišnou s dostatkem ovoce a zeleniny a stejně tak pravidelná pohybová aktivita kondičního charakteru (rychlá chůze, běh, jízda na kole…). Proto dbejte na tento druh pohybu a potraviny bohaté na živočišné tuky konzumujte s mírou.
Přehled orientačního množství cholesterolu na 100g potraviny | |
Potravina (100g/ml) | Množství cholesterolu v mg |
Žloutek slepičí (100g = cca 5 žloutků) | 1281 |
Kuřecí játra | 497 |
Vepřové ledvinky | 479 |
Slepičí vejce (100g = cca 2 vejce) | 372 |
Vepřová játra | 308 |
Máslo | 274 |
Játrová paštika | 255 |
Dětské piškoty | 223 |
Majonéza | 110 |
Smetana ke šlehání, 33% t. v s. | 109 |
Tradiční pomazánkové | 106 |
Vepřové sádlo | 90 |
Jemné párky | 85 |
Lovecký salám | 85 |
Kuřecí stehno s kůží syrové | 83 |
Hovězí kýta pečená | 79 |
Sýr hermelín, 50% t. v s. | 73 |
Sýr žervé, 30% t. v s. | 73 |
Drůbeží šunka | 73 |
Sardinky v oleji | 72 |
Drůbeží párky | 65 |
Smetana kysaná, 18% t. v s. | 59 |
Losos s kůží | 55 |
Vepřová krkovice bez kosti vařená | 55 |
Sýr eidam, 30% t. v s. | 53 |
Vepřová pečeně syrová | 53 |
Omáčka svíčková | 46 |
Tučný tvaroh | 40 |
Smetana na vaření, 12% tuku | 40 |
Smetanový jogurt, 10% tuku | 33 |
Čokoláda mléčná | 23 |
Tvaroh polotučný | 16 |
Mléko plnotučné | 14 |
Mléko acidofilní, 3% tuku | 12 |
Jogurt bílý, 3,5% tuku | 12 |
Tvaroh nízkotučný | 10 |
Hořká čokoláda 60-69% kakaa | 6 |
Mléko polotučné | 6 |
Olej olivový | 0 |
Líbil se Vám tento článek? Dejte nám Like na našem Facebooku a sledujte nás na Instagramu ať Vám neuniknou žádné novinky v našem začínajícím projektu 🙂
Článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Bc. Martinou Korejčkovou, DiS.
IKIM
26.12.2019 @ 17:01
Dobrý den
Hezký článek
Bude i díl 2 ideálně o cholesterolu v mase a jeho druzích nebo žebříček potravin s největším množstvím a nejmenším?